Pošaljite nam poruku

Vi pitate mi odgovaramo

Kolika je prosečna potrošnja ribe u Srbiji po glavi stanovnika, a kolika bi trebalo da bude?

Odgovor: Prosečna potrošnja ribe po glavi stanovnika u Srbiji je oko 5 kilograma, dok je u Evropi prosek oko 21 kilogram. Da bi se povećao prosek potrošnje ribe po glavi stanovnika, potrebno je da država više ulaže a od kada je ribarstvo u Srbiji nedavno vraćeno u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, a prethodnih godina je bilo u okviru Ministarstva ekologije, očekuju se povećani proseci potrošnje.

Koliko svežu ribu smemo držati u frižideru pre njenog pripremanja?

Odgovor: Svežu ribu pre njenog pripremanja u frižideru je poželjno držati svega par sati. Ukoliko se riba ne pripremi u planiranom vremenu, najbolje je staviti je u zamrzivač i po potrebi je ponovo uzeti za pripremu.

S obzirom da svi preporučuju redovno konzumiranje ribe, da li možete da mi preporučite ribu sa naših podneblja kao najzdraviju i čijim uzimanjem ću uneti sve hranljive sastojke?

Odgovor: Riba iz naših reka i jezera jedna je od najzdravijih riba u ovom delu Evrope i na ovom podneblju. Ono što se najviše preporučuje jesu šaran i tolstolobik. Mada, ljubitelji ribe se više odlučuju za šarana ali oni oji probaju tolstolobika, pre se odlučuju za konzumaciju njega. Tolstolobik ima manje kostiju, ali malo krupnijih i lakše je za konzumaciju. Unošenjem ove dve vrste mesa riba postiže se unos svih hranljivih sastojaka, a naročito omega-3 masnih kiselina, vitamina A, D , E i C.

Da li biste mogli da na Ribella pakovanjima imate i recepte, mislim da bi to bilo vrlo praktično za domaćice, meni bi značilo da skuvam po nekom novom receptu npr. oslića ili škarpinu, a da ne moram da gledam u kuvar.

Odgovor: Pakovanja Ribella na svojoj poleđini sadrže predloge recepata za pripremu ribe. Tako da, kupovinom Ribella proizvoda možete spremati jela po preporuci recepata naših kuvara.