Zanimljivosti o ribi

Jeste li znali da...

  • Naučnici su otkrili najmanju ribu na svetu, vrstu koja živi u vlažnim močvarnim područjima jugoistočne Azije. Kada maksimalno poraste veličine je komarca. Riba nosi naziv Paedocypris progenetica i daleki je srodnik šarana, kažu naučnici koji su svoje otkriće objavili u britanskom časopisu „Proceedings of the Royal Society B“.

  • Amerikanac Martin Arostedži postavio je još jedan u nizu pecaroških svetskih rekorda ulovivši 175 kilograma teškog morskog psa pecaroškim štapom, koristeći mušicu kao mamac. To je najveći ulov ikad zabeležen u ribolovu na mušicu, kojim je Arostedži, po zanimanju lekar, srušio gotovo 40 godina star svetski rekord.

  • Duboko u vodama kraj kalifornijske centralne obale živi neobična vrsta ribe latinskog naziva Macropinna microstoma. U pitanju je riba sa providnom lobanjom koja je u stanju da gleda kroz sopstvenu glavu, otkrili su naučnici.

  • Neoclinus blanchardi je 30-ak centimetara dugačka riba, koja nesrazmerno svojoj veličini ima ogromna usta i zube koji nalikuju na igle, a koja pokazuje na prvi znak opasnosti. U početku samo upozorava savijanjem i škljocanjem čeljusti, no ako uljez ignoriše upozorenja upotriebiće svoje žestoke zube za napad.

  • Postoji riba koja leti iznad mora, i za to ima posebna krila koja joj to omogućavaju. Reč je o ribi zvanoj ''poletuša''. Kada iskoči iznad površine mora, raširi krila odnosno peraje i počne leteti. Pre iskakanja koristi rep za veću potisnu snagu, tako da što više iskoči iznad površine mora. Ova vrlo zanimljiva pojava se najčešće može videti oko kitova koji im služe za prikrivanje od morskih pasa i delfina.