Zdrava ishrana

Ishrana, odnosno nutricija je nauka o organskim procesima pomoću kojih organizam prisvaja i koristi hranu i tečnosti za normalno funkcionisanje, rast i održavanje.

Ishrana predstavlja jedan od najvažnijih faktora za ljudsko zdravlje. Sva materija u ljudima koja čini ćelije njihovog organizma uzeta je iz hrane kroz sistem za varenje. Efekat ishrane može se preciznije ustanoviti tek nakon proteka dužeg vremenskog perioda i planskog unosa hranljivih materija.

Zdrava ishrana u porodici omogućava mnogo pravilniji fizički i duhovni razvoj dece i više radosti i ljubavi u međusobnoj komunikaciji i zajedničkom životu. Pravilna ishrana dece jedna je od najisplativijih investicija u njihovu budućnost. Metabolizam deteta je usklađen sa brzinom njegovog rasta i razvoja i zato je značajno da dete konzumira hranu koja mu je potrebna. Dovoljno je da se malo više povede računa o izboru namirnica, da se uvede zdravu ishrana još od najranijeg uzrasta, jer je ona od vitalnog značaja.

Zdrava ishrana podrazumeva konzumiranje pet glavnih klasa nutrijenata: ugljenih hidrata, lipida, proteina, vitamina i minerala. Oko 10 – 15 odsto naše ishrane treba da čine mahunarke odnosno leblebije, pasulj, soja. Važan segment u ishrani svakako su i riba i morski plodovi koji bi trebalo da se bar dva puta nedeljno nađu na jelovniku, kako bi se organizmu obezbedila dovoljna količina vitamina B12. U ishrani proteini i sve esencijalne aminokiseline u organizam se unose raznovrsnom kombinacijom ribe, različitih mahunarki, sojinih proizvoda i povrća.